PVV en VNL: Schengen opzeggen

In de Tweede Kamer gaan stemmen op om het Schengen-akkoord op te zeggen, na de aanslag op een Thalys-trein afgelopen vrijdag.

PVV-leider Geert Wilders pleit al langer voor het opheffen van Schengen, dat vrij reizen binnen de aangesloten landen in Europa biedt. Hij wil de controles aan de Nederlandse grens opnieuw invoeren. Maar ook VNL van de oud-PVV-Kamerleden Louis Bontes en Joram van Klaveren willen Schengen opzeggen.

In schriftelijke vragen aan premier Mark Rutte en minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken verwijzen de VNL-Kamerleden naar een oproep van de Belgische premier Louis Michel om Schengen aan te passen. Volgens VNL is dat noodzakelijk om de ,,groeiende terreur en asielproblematiek het hoofd te bieden”.

Het Schengen-verdrag regelt dat mensen binnen de 26 Europese landen die zijn aangesloten bij het verdrag vrij kunnen reizen, zonder grenscontroles.

MAANDAG 24 AUGUSTUS 2015