Terreurverdachte Mohamed B. onmiddellijk vrij

Terreurverdachte Mohamed B. (27) komt per direct op vrije voeten. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam besloten, zegt zijn advocaat André Seebregts tegen het ANP. Eerder deze week eiste het Openbaar Ministerie nog vier jaar cel tegen de Marokkaan. Hij is volgens de aanklager bezig geweest met het voorbereiden van een aanslag in Nederland op politiemensen en militairen.

B. heeft bijna een jaar in voorarrest gezeten. Vorig jaar oktober werd hij gearresteerd na een tip van de AIVD. Tijdens zijn zaak staat de vraag centraal of hij een terrorist is, zoals het OM beweert, of een fantast die zich om stoer te doen niet alleen valselijk uitgaf als jihadist maar ook als miljonair en grote drugsdealer.

Tijdens Facebook-chats deed B. zich voor als iemand die naar Syrië wilde en vroeg hij om filmpjes waarin werd getoond hoe hij een bom kon maken. Maar B. heeft zich naar eigen zeggen vooral schuldig gemaakt aan stoerdoenerij, onder meer om indruk te maken op vrouwen. B. had ook een schriftje met onder meer een eed van trouw aan de leider van Islamitische Staat en een handleiding voor een bom. Die aantekeningen maakte hij als ‘geheugensteuntje’ voor bij zijn chats, zodat hij wist wat hij als ‘jihadist’ moest zeggen.

Fantast

De uitspraak van de rechtbank is over ruim anderhalve week. ,,Het is nog niet zeker, maar het betekent waarschijnlijk dat hij wordt vrijgesproken”, reageert Seebregts. ,,Het is steeds duidelijker geworden dat we niet met een terrorist, maar met een fantast van doen hebben.” De onmiddellijke vrijlating betekent dat als B. al celstraf krijgt, die lager uitpakt dan de tijd die hij al in voorarrest heeft gezeten.

,,Hij heeft 11 maanden op de terroristenafdeling gezeten voor stoerdoenerij. Dat zegt iets over de tijd waarin we leven”, vindt de advocaat. ,,Deze zaak toont weer aan dat het OM niet aarzelt om in terrorismezaken heel snel in te grijpen. Ook als er weinig bewijs is. En ook wanneer er steeds meer aanwijzingen zijn dat justitie het niet bij het juiste eind heeft. Dit alles om maar geen enkel risico te lopen. Daardoor heeft Mohamed lang onder zeer zware omstandigheden vastgezeten.”

Het OM reageert nog niet inhoudelijk. ,,Wij wachten het vonnis van 8 september af. Dan kijken we hoe verder.”

VRIJDAG 28 AUGUSTUS 2015

Door: ANP/Demet TV