Categories Nieuws Artikelen

Samsom: vluchtelingen verdelen over Europa

 

Vluchtelingen moeten over de lidstaten van de Europese Unie worden herverdeeld. Dat stelt PvdA-leider Diederik Samsom donderdag in een vraaggesprek met NRC Handelsblad.

Hij wil af van de Dublin II-verordening. Daardoor is het land waar een vluchteling de Europese Unie binnenkomt, verantwoordelijk voor de opvang en de asielprocedure. Deze afspraak leidt tot overbelasting in Griekenland en Italië, aldus de PvdA-leider in de krant.

Samsom wil dat asielzoekers via een vaste verdeelsleutel over de EU worden herverdeeld. Asielaanvragen moeten overal op dezelfde manier worden behandeld om ‘asielshoppen’ te voorkomen.

Greencard

In de toekomst verwacht hij dat economische migranten via een ‘greencard-benadering’ tijdelijk toestemming krijgen om legaal in de EU te werken. Dit zou illegale immigratie via de zee moeten tegengaan.

Coalitiepartner de VVD wijst het voorstel van Samsom af. ,,Het plan van de PvdA is niet veel anders dan wat de Europese Commissie een paar maanden geleden ook heeft voorgesteld. Ons bezwaar is dat het vooral symptoombestrijding is, in plaats van een plan om controle te krijgen over de ongebreidelde instroom van asielzoekers. Dat doe je door veilige havens in de eigen regio te creëren, zodat opvang daar kan plaatsvinden in plaats van in Europa”, aldus VVD-Kamerlid Malik Azmani.

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma wil als de Kamer volgende week terug is van reces snel een Kamerdebat, om duidelijkheid te krijgen over het precieze standpunt van het kabinet.

‎DONDERDAG‎ ‎27‎ ‎AUGUSTUS‎ ‎2015

Door: ANP / Demet TV