Oppositie roept om verkiezingen

De gedoogcoalitie van VVD, CDA en PVV is ‘hartstikke vleugellam’ geworden, nu Hero Brinkman uit de PVV-fractie is gestapt. Dat zei SP-leider Emile Roemer dinsdagmiddag in een eerste reactie. “Rutte is zijn meerderheid gewoon kwijt.” Hij pleit samen met de PvdA en GroenLinks om verkiezingen.

Het gevolg hiervan is dat premier Mark Rutte (VVD) voor elk groot besluit niet per definitie een meerderheid heeft, zei Roemer. Met het wegvallen van Brinkman houdt de gedoogcoalitie 75 zetels over: een te weinig voor een meerderheid. “Dit is echt een doodlopende weg geworden”, zei Roemer.

“Rutte kan maar een ding doen in het belang van Nederland en dat is zijn consequenties trekken.” En dat is verkiezingen uitschrijven, aldus Roemer. Dat wil ook Diederik Samsom (PvdA). “Het kabinet is zijn meerderheid kwijt terwijl het land in crisis is”, zei de nieuwe fractieleider van de PvdA. “Ik wil een regering met draagvlak. Dat kan alleen maar als er verkiezingen zijn geweest en er een nieuw kabinet komt.”

Alexander Pechtold (D66) is verrast door de ontwikkelingen bij de PVV. De bal ligt nu bij Rutte, zei hij. Die moet zich afvragen of hij tijdens de crisis kan doorregeren met een kabinet dat niet automatisch op een meerderheid in de Tweede Kamer kan rekenen. “Het lijkt me een hachelijk avontuur.”

Brinkman heeft laten weten dat hij het kabinetsbeleid zal blijven steunen. Hij blijft achter het gedoogakkoord staan dat zijn oude partij PVV met VVD en CDA sloot. Jolande Sap (GroenLinks) heeft daaraan geen boodschap: ook zij vindt dat het tijd is voor verkiezingen. Een kabinet dat een paar maanden demissionair is, is te verkiezen boven de huidige situatie, aldus de fractieleider van GroenLinks.

Arie Slob (ChristenUnie) sprak van een ‘hele precaire situatie’. “Het minderheidskabinet dat al wankele steun had, is extra wankel geworden.” Hij wees erop dat VVD en CDA nu ook in de Tweede Kamer niet meer kunnen rekenen op steun voor de aanpak van de financiële crisis. “Wilders kan niet meer leveren wat hij tot nu toe deed: zorgen voor een meerderheid.”

Wat hem betreft moet Rutte zo snel mogelijk zijn voorstellen waarover nu wordt onderhandeld in het Catshuis voorleggen aan het parlement. “Het kabinet zal in de Kamer steun moeten zien te vinden voor de aanpak van de crisis.”

20 maart 2012, 15:25 
©novum