Weer fors verlies AEX

De AEX-index in Amsterdam koerste dinsdag op de eerste handelsdag van de maand september weer fors in het rood. Wederom werd de stemming op het Damrak gedrukt door China. Een krimp van de Chinese industrie voedde de vrees voor een afzwakkende groei van de op één na grootste economie ter wereld. Ook elders in Europa stonden de graadmeters daarom op verlies.

Kort na de openingsbel op Wall Street stond de AEX 2,3 procent lager op 434,65 punten. De MidKap daalde 2,1 procent naar 656,16 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen leverden tot 3 procent in.

Uit cijfers van de Chinese overheid bleek dat de activiteit van de industrie in augustus is afgenomen tot het laagste niveau in drie jaar. In de eurozone nam de industriële bedrijvigheid vorige maand wel toe.

Altice

Grootste daler in de AEX was kabelbedrijf Altice met een min van ruim 6 procent. Uitzender Randstad volgde met een verlies van 3,2 procent. Tankopslagbedrijf Vopak was de enige stijger bij de hoofdfondsen met een plus van 0,8 procent. In de MidKap stond de toeleverancier aan apotheken Fagron onderaan met een min van bijna 6 procent, na de koerswinst van bijna 18 procent een dag eerder.

Bij de kleinere bedrijven klom RoodMicrotec 6,5 procent. De dienstverlener aan de chipindustrie haalde een grote order van 9 miljoen euro binnen van een niet nader genoemde klant.

Bayer

In Frankfurt verloor Bayer 3,6 procent. Het Duitse chemieconcern blijft streven naar een aparte beursnotering van zijn divisie Material Science, die per 1 september werd omgedoopt tot Covestro. ,,We liggen op schema en zijn niet bezorgd over China”, zei het hoofd van het polymeerbedrijf Patrick Thomas tegen de Duitse krant Rheinische Post. De beursgang is gepland voor midden 2016.

De euro was 1,1247 dollar waard, tegen 1,1195 dollar bij het Europese slot op maandag. Een vat Amerikaanse olie werd 4,1 procent goedkoper op 47,21 dollar. Brentolie zakte 4,2 procent in prijs en kostte 51,95 dollar per vat.

DINSDAG 01 SEPTEMBER 2015

Door: ANP / Demet TV