Huren minder vaak maximaal verhoogd

Woningverhuurders hebben dit jaar aanzienlijk minder vaak de maximale huurverhoging doorgevoerd dan in de afgelopen twee jaar. Daardoor, en omdat de inflatie laag is, bleef de gemiddelde huurstijging relatief beperkt, blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De huren mogen elk jaar op 1 juli worden verhoogd. Sinds 2013 bepaalt niet alleen de inflatie maar ook het inkomen met welk percentage de huur omhoog mag. Met name voor de laagste inkomens werd de afgelopen twee jaar vrij vaak de maximale verhoging opgelegd.

Dit jaar kreeg ruim een derde van de huurders de maximale huurstijging voor de kiezen, dat was twee jaar geleden nog meer dan twee keer zoveel. Gemiddeld zijn de huren op 1 juli met 2,4 procent omhoog gegaan. Dat was in 2013 en 2014 nog respectievelijk 4,7 en 4,4 procent.

DONDERDAG 10 SEPTEMBER 2015

Door: ANP/Demet TV