PvdA wil EU-top met Turkije

Omdat de veiligheidssituatie in Turkije sterk “verslechtert”, wil de PvdA dat de Europese Unie een migratietop met Turkije organiseert. Daar zouden afspraken moeten worden gemaakt over een Europese bijdrage aan het verbeteren van de situatie van vluchtelingen en een gezamenlijke aanpak van mensensmokkel, aldus de PvdA.

De voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, en de Europese Commissie spraken woensdag ook zorgen uit. Ze spraken daarbij over een ,,spiraal van geweld’’ in Turkije en riepen de Turkse autoriteiten en Koerdische leiders op de wapens neer te leggen.

De commissie had Turkije juist woensdag bestempeld als veilig land. Asielverzoeken zouden dan versneld moeten worden behandeld, zodat mensen na afwijzing direct kunnen worden teruggestuurd.

PKK

Europarlementariër van GroenLinks Judith Sargentini stelt dat Turkije nu duidelijk geen veilig land is. Volgens haar ,,Zeker niet voor de Koerden. Daar kun je dus geen asielzoekers zo maar naar terugsturen.’’ Zij wil dat EU-commissaris Frans Timmermans Turkije van de voorgestelde lijst met veilige landen haalt.

Aanslagen van de terreurorganisatie PKK eisten de afgelopen tijd tientallen levens. Daarnaast viel een menigte een kantoor van de pro-Koerdische partij HDP aan die met tachtig mensen in het parlement is vertegenwoordigd. Schulz en de Europese Commissie zeggen hier zeer bezorgd over te zijn, evenals over de arrestaties van buitenlandse en Turkse journalisten. Daar wordt echter niet bij stilgestaan of deze mensen wellicht een terroristische organisatie steunen.

WOENSDAG 09 SEPTEMBER 2015