Categories Nieuws Artikelen

Turkse Hülya wint ProDemosprijs 2015

Hülya Cigdem uit Tilburg heeft de ProDemosprijs 2015 gewonnen. Ze heeft de prijs gewonnen met haar merkwaardige project Alin Teri. Dat is een burgerinitiatief tegen de relatieve “oververtegenwoordiging” van Turken in de hennepteelt.

Het motto ‘alin teri’ is Turks voor ‘zweet op je voorhoofd’. Niet met drugshandel, maar met hard werken dient men zijn brood te verdienen, zo luidt de boodschap. Hülya Cigdem roept mensen op de actie te steunen.  

Cigdem wilde graag de “oververtegenwoordiging” van Turken in de hennepteelt terugdringen en is daarom met deze actie gekomen. De vraag is echter of zij met deze actie niet juist de aandacht heeft gevestigd op één bevolkingsgroep. “In plaats daarvan zou ze zich ook kunnen richten op henneptelers van alle afkomsten”, is een veel gehoorde kritiek.

Uit alle voordrachten voor Meester Burgers vond de jury, bestaande uit Ank Bijleveld-Schouten, Job Cohen en Art Rooijakkers, de inzet van Hülya het meest aansprekend. De jury was onder de indruk van haar actie. Ze zet zich in voor een belangrijke zaak. En het is dapper om zo openlijk voor het bestrijden van hennepteelt in de eigen omgeving uit te komen. Ze spreekt mensen aan op hun verantwoordelijkheid. Het is extra effectief dat het initiatief uit de eigen gemeenschap komt en niet vanuit de autoriteiten. Daarbij is het belangrijk dat Hülya steun krijgt van de autoriteiten én van veel Tilburgers. De jury vindt dit project een mooi voorbeeld van hoe één persoon in staat is veel teweeg te brengen.

Vrijdag 11 september 2015

Demet TV