Ulker Nederland: “Excuses voor de vertaalfout”

Er is grote ophef ontstaan n.a.v. de berichten dat sommige producten van Ulker varkensmiddelen zouden bevatten. Direct na publicatie op onze website heeft onze omroep tientallen bezorgde berichten van consumenten gekregen. “Hoe kan het dat halal-producten van Ulker varkensmiddelen bevatten”, luiden de berichten.

Tussen de Nederlandse ingrediëntenlijst van sommige soepproducten van Ulker is te lezen dat het varkensproducten bevat. Maar lees je de Turkse ingrediëntenlijst, dan staat er dat het juist geen varkensproducten bevat. Heel erg verwarrend voor de consumenten.

Ook Ibrahim Firat, directeur van Ulker Nederland heeft contact gehad met Demet TV om toelichting te geven. “We bieden onze excuses aan voor de situatie. Maar het betreft hier een vertaalfout.” De ingrediëntenlijst op de verpakking zou door een Turkse medewerker in Turkije naar het Nederlands zijn vertaald. Volgens Firat moet op de verpakking eigenlijk staan “heeft geen varkensvet en zijn derivaten”, maar de vertaler zou door een vertaalfout het woordje “geen” zijn vergeten. Hierdoor staat er nu “heeft varkensvet en zijn derivaten”.

Fout op de verpakking

Volgens Firat zou deze fout in de afgelopen 6 maanden zijn ontstaan. “Direct na het constateren van de vertaalfout hebben wij actie ondernomen. We zijn begonnen met een terugroepactie. En ook hierbij wil ik ondernemers die niet op de hoogte zijn van deze actie oproepen om de producten terug te brengen. Als zij dat doen, ruilen wij de oude producten in voor een nieuwe, uiteraard zonder de vertaalfout op de verpakking”, aldus Firat.

Lab onderzoek

Of de soepproducten  (linzensoep, tarwesoep met pens en de groentesoep)  van Ulker wel of geen varkensmiddelen bevatten is niet gemakkelijk te zeggen. De Haagse supermarkteigenaar Ugur Beser heeft de betreffende producten van Ulker naar een laboratorium gestuurd voor analyse. De uitslag hiervan is pas over een paar weken bekend. Maar Ibrahim Firat van Ulker Nederland lijkt zeker van zijn zaak te zijn: “Mocht uiteindelijk toch blijken dat onze producten varkensmiddelen bevatten, dan neem ik ontslag,” laat hij aan Demet TV weten.

UPDATE: De Haagse ondernemer Ugur Beser laat aan Demet TV weten blij te zijn met de excuses. “Wij aanvaarden de excuses van Ulker en gaan ervan uit dat zij gelijk hebben. Tevens zullen wij tot de laboratorium onderzoeken afgerond zijn, geen nieuwe mededelingen doen over deze zaak”, zegt Beser. 

Vrijdag 11 september 2015

Door: Demet TV