Categories Nieuws Artikelen

Kuzu en Ozturk (Denk) schrijven brief aan de koning

De Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Ozturk van Denk, hebben een open brief aan Koning Willem-Alexander geschreven. Dat staat te lezen op de facebookpagina van Kuzu. In hun brief vragen de Kamerleden aan de koning of hij de schilderingen op de gouden koets  (die verwijzen naar het slavernijverleden van Nederland) wil laten verwijderen.

De paneelschilderingen aan de linkerzijde van de Gouden Koets tonen halfnaakte Afrikaanse en Indonesische mannen die zich onderwerpen aan het Koninklijk Huis. Dit tafereel heet Hulde der Koloniën. Maar het koloniale verleden van de ene Nederlander, is het slavernijverleden van de andere Nederlander. Die afbeeldingen doen dan ook veel mensen pijn,” aldus Kuzu en Ozturk in hun brief aan de koning.

Op Prinsjesdag (morgen) rijdt de koning met de gouden koets naar de Ridderzaal om daar de troonrede voor te dragen. Daarna wordt de gouden koets gedurende enkele jaren gerestaureerd. “Dat is dus een uitgelezen kans om een nieuwe start te maken. U kan dat, omdat u de Koning van de toekomst bent,” schrijven de Kamerleden.

De Kamerleden vervolgen hun brief: “Wij richten ons tot u, omdat u de Koning bent van alle Nederlanders. Wij rekenen op uw wijsheid, op uw historisch besef en op uw medemenselijkheid.”

Selcuk Ozturk laat aan Demet TV dat de brief niet alleen op hun Facebookpagina is gepubliceerd, maar ook daadwerkelijk naar de koning is verzonden. “Via Mark Rutte en via de Rijksvoorlichtingsdienst.”

Maandag 14 september 2015

Door: Demet TV