Advocaten Ulker sturen Demet TV boze brief

De afgelopen dagen lieten wij u zien dat op de ingrediëntenlijst van  sommige soepproducten van Ulker staat dat het varkensmiddelen bevat. In het Nederlands staat te lezen “heeft varkensvet en zijn derivaten”. Echter wie in plaats van de Nederlandstalige ingrediëntenlijst de Turkse lijst leest, ziet staan dat het product juist geen varkensmiddelen bevat. Heel erg verwarrend en wat is nu eigenlijk waar? “Bevat het product nu wel of geen varkensmiddelen” lieten bezorgde lezers op onze website weten.

Na een tip van een Haagse ondernemer heeft Demet TV hier op haar website redactioneel aandacht aan besteed. Maar fabrikant Ulker stelt dat niet op prijs, zo blijkt nu. De advocaten van het bedrijf hebben Demet TV een boze brief geschreven waarin ze rectificatie eisen.

Het bedrijf zegt dat op de verpakking een typefout is gemaakt en is van mening dat Demet TV hier geen redactioneel aandacht aan had mogen besteden. “Derhalve verzoek ik u om de volgende rectificatie verklaring in de twee talen Turks en Nederlands te publiceren”, aldus de boze brief van advocaat Mustafa Özgün.

Rectificatie

Wellicht ten overvloede willen wij melden dat rectificatie niet aan de orde is. Feit is dat ook onze omroep bij controle heeft geconstateerd dat op de ingrediëntenlijst in het Nederlands staat dat het product “varkensvet en zijn derivaten” bevat.

Wel of geen varkensmiddelen?

Of de soepproducten van Ulker (linzensoep, tarwesoep met pens en de groentesoep) wel of geen varkensmiddelen bevatten is niet gemakkelijk te zeggen. De Haagse supermarkteigenaar Ugur Beser die zelf al jaren de producten van Ulker verkoopt, heeft de betreffende producten naar een laboratorium gestuurd voor analyse. Uit die rapporten moet blijken of de bovengenoemde producten van Ulker wel of geen varkensmiddelen bevatten. Uiteraard zullen wij u berichten als de laboratoriumuitslagen bij ons bekend zijn.

Maandag 14 september 2015

Door: Demet TV