Rutte: duur verblijfsvergunning niet inkorten

Het kabinet is niet van plan om de duur van een verblijfsvergunning voor asielzoekers te verkorten van vijf naar één jaar. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra had daar woensdag om gevraagd.

Premier Mark Rutte zei donderdag tijdens de Algemene Beschouwingen dat het ,,een forse verzwaring van de werklast” van de immigratiedienst IND zou zijn om de standaardduur omlaag te brengen. Wel is het nu al zo dat de IND tijdens die vijf jaar de status kan intrekken als het land waaruit de asielzoeker is gevlucht weer veilig is. Dat is recent gebeurd met asielzoekers uit Ivoorkust.

Zijlstra concludeerde daaruit dat als een regio weer veilig is, een asielzoeker hier niet vijf jaar kan blijven, maar zo snel mogelijk weer terug moet naar de eigen regio. Dat is al het beleid van de IND, bevestigde Rutte.

DONDERDAG 17 SEPTEMBER 2015

Door: ANP/Demet TV