EU lanceert plan tegen werkloosheid

De Europese Commissie wil dat de 12 miljoen langdurig werklozen in de Europese Unie meer kansen krijgen om weer aan werk te komen. Europees commissaris Marianne Thyssen van Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Arbeidsmobiliteit lanceerde donderdag een plan dat 1,3 miljoen banen moet creëren. Hiervoor is 10 miljard euro beschikbaar.

Allereerst moeten werkzoekenden worden geregistreerd bij een arbeidsbemiddelaar. In sommige lidstaten is dat nu minder dan de helft. Ze moeten in ieder geval binnen anderhalf jaar een individuele analyse van hun obstakels en kansen krijgen en een overeenkomst over een ,,baan op maat” kunnen tekenen.

De werkloosheid in de landenunie ligt op 9,5 procent, het hoogste in vier jaar tijd. 12 miljoen mensen zitten al langer dan een jaar zonder werk, en 60 procent van hen al meer dan twee jaar.

DONDERDAG 17 SEPTEMBER 2015

Door: ANP / Demet TV