Categories Nieuws Artikelen

Videoboodschap kabinet over dementie

Tijdens de week van de dementie vraagt het kabinet via een videoboodschap aandacht voor deze hersenaandoening. De ministers Lodewijk Asscher, Edith Schippers, Jet Bussemaker en staatssecretaris Martin van Rijn hebben een duidelijke boodschap: heb oog voor dementie.

In Nederland hebben naar schatting 260.000 mensen dementie. Omdat het aantal ouderen toeneemt zal dat aantal in 2050 volgens het ministerie van Volksgezondheid zijn opgelopen tot zeker 400.000. De kans op dementie neemt toe als iemand ouder wordt. ,,Meer begrip voor dementerenden kan leiden tot betere zorg. Zolang het niet mogelijk is te genezen van dementie, moeten we de ziekte zo draaglijk mogelijk maken voor patiënt, familie en mantelzorger´´, vindt staatssecretaris Van Rijn.

De bewindsman kondigde onlangs al aan dat hij geldt uittrekt om de komende vijf jaar bij zeker een miljoen Nederlanders de kennis over dementie te vergroten. Doel daarvan is dat meer mensen, bijvoorbeeld winkelpersoneel en buschauffeurs, de ´vergeetziekte´ sneller herkennen en ernaar kunnen handelen. Het kabinet trok eerder al ruim 32 miljoen euro uit voor wetenschappelijk onderzoek naar deze dodelijke hersenaandoening.

MAANDAG 21 SEPTEMBER 2015

Door: ANP / Demet TV