Categories Nieuws Artikelen

Naar IS overgelopen militair van Turkse komaf

De sergeant van de Koninklijke Luchtmacht die zich onlangs aansloot bij terreurorganisatie IS, is een 26-jarige man van Turkse afkomst. Volgens RTL had hij toegang tot systeeminformatie van Apache gevechtshelikopters. Het ministerie van Defensie zou, direct nadat bekend werd dat de militair was overgelopen, de systeeminformatie hebben versleuteld zodat de sergeant niet meer bij de gegevens kon komen.

Eerder had RTL al gemeld dat het zou gaan om een man die werkzaam was op de vliegbasis Gilze-Rijen.

Het ministerie reageert niet zolang het onderzoek loopt, zei zondagavond een woordvoerder.

Premier Mark Rutte noemde het overlopen van de militair begin september ,,verschrikkelijk ernstig”. Hij noemde het ongelooflijk wrang. ,,In de regio zijn Nederlandse militairen op dit moment in gevecht voor onze vrijheid en deze militair is overgelopen naar de andere kant.”

Zondag 20 september 2015

Door: ANP / Demet TV