Categories Nieuws Artikelen

Minder Nederlanders naar Turkije

Reisorganisaties hebben deze zomer minder pakketvakanties aan de man gebracht. De boekingen voor het zomerseizoen lagen halverwege september zo’n 2 procent achter vergeleken met vorig jaar rond deze tijd.

Een en ander blijkt uit cijfers van branchevereniging ANVR. Vermoedelijk gooide onder meer het mooie weer in Nederland van vorige maand roet in het eten. Sommige mensen kozen er daarom voor toch maar thuis te blijven.

In juli was al sprake van een achterstand, maar toen ging ANVR-directeur Frank Oostdam er nog van uit dat een run op lastminutes naar de zon voor een inhaalslag zou zorgen. Dat gebeurde niet en in plaats daarvan werd de achterstand juist iets groter.

Onrust

De animo om naar bepaalde landen op vakantie te gaan, is ook erg afhankelijk van politieke onrust en dreigingen. Begin augustus belandde de belangstelling voor reizen naar Turkije in een dip. Volgens reisorganisaties Corendon en TUI had dit te maken met de recente aanslagen in het land.

Turkije blijft de populairste bestemming bij Nederlanders die een volledig verzorgde vakantie willen. Maar er is deze zomer wel 8 procent minder naartoe geboekt dan een jaar terug. Chartervluchten naar Tunesië werden eerder dit jaar helemaal stopgezet, na een dodelijke schietpartij op een strand waarbij tientallen toeristen omkwamen.

Spanje

Ook Frankrijk, Italië, Duitsland, België en Oostenrijk zijn dit jaar minder in trek bij de Nederlandse pakkettoerist. Spanje doet het wel erg goed, met een plus van 14,5 procent. De vraag naar een vakantie in Portugal zit met 4,2 procent in de lift.

De boekingen naar Griekenland liggen eveneens voor op vorig jaar, ondanks de recente commotie over mogelijk lege pinautomaten. Naar bestemmingen als Kreta, Kos en Rhodos gingen tot nu toe 2,3 procent meer reisjes over de toonbank.

Het zomerseizoen loopt tot 1 november. De reisbranche hoopt nog op een opleving van de boekingen. Een goede herfstvakantie kan het beeld zomaar veranderen, aldus een woordvoerster.

Dinsdag 22 SEPTEMBER 2015

Door: ANP/ Demet TV