Consulaat zoekt al drie jaar naar geschikte locatie

U heeft het eerder vast gehoord. Er zou een derde Turkse consulaatsgebouw in Amsterdam komen. Maar bijna drie jaar later, is die er nog steeds niet. Waarom eigenlijk?

Voor de 400 duizend Turken telt Nederland op dit moment twee consulaatsgebouwen. Eentje in Rotterdam en een in Deventer. Omdat met name tijdens de vakantieperiode deze “filialen” de drukte niet aan kunnen, is in 2013 besloten dat in Amsterdam een derde consulaatsgebouw zou komen. Er is zelfs een Consul-Generaal uit Turkije naar Nederland gekomen die tot op de dag van vandaag zijn volledige loon ontvangt. Ahmet Yazal is officieel de Consul-Generaal voor Amsterdam. Maar deze Consul-Generaal heeft al drie jaar geen consulaatsgebouw waar hij de Turkse gemeenschap kan ontvangen voor zaken zoals het verlengen van een paspoort of  het afhandelen van visa-aanvragen.

Reden dat een werkplek voor de Turkse consulaat en zijn werknemers niet gerealiseerd kan worden is dat er “geen geschikte” ruimte te vinden is in Amsterdam. Ja, echt waar.  Men kan maar niet een gebouw vinden die voldoet aan de eisen. Wat die eisen overigens zijn, is bij ons niet bekend.

Wat verder opvallend is, is dat een land bij het openen van een consulaatsgebouw, eerst goedkeuring nodig heeft van het land waar de consulaat moet komen. Die aanvraag is uiteraard ook door de Turkse autoriteiten ingediend bij Nederland. Bij de aanvraag werd vermeld dat “met spoed”  behoefte was aan een derde consulaatsgebouw in Nederland. Uiteraard is Nederland akkoord gegaan met het verzoek van de Turkse autoriteiten en is goedkeuring gegeven voor een derde consulaat. Zouden Nederlandse autoriteiten zich nu ook afvragen waarom die consulaat er nog steeds niet is aangezien er “hoge nood” was?

Het lijkt erop dat Turken in Nederland het voorlopig moeten doen met twee consulaatsgebouwen en drie consul-generaals. Waarvan eentje wel loon ontvangt, maar thuis zit omdat hij geen werkplek heeft. Voor u betekent dit dat u tijdens vakantieperiode veel langer moet wachten om uw zaken af te handelen bij een van huidige consulaatsgebouwen.  

Door: Demet TV

28-09-2015