Turkije en Nederland samen voorzitter GCFT

Het is belangrijk dat landen die te maken hebben met terrorisme en de gevolgen ervan, veel meer eenheid creëren in hun strijd tegen terrorisme. Dat zei minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) zondagmiddag in New York, waar hij de vergadering bijwoonde van het Global Counterterrorism Forum (GCTF). Nederland is vanaf zondag samen met Turkije voorzitter van het forum, waarbij dertig landen zijn aangesloten. ,,Iedereen weet dat terrorisme niet bij de grenzen ophoudt”, zei Koenders na de vergadering.

Nederland nam het voorzitterschap van het GCTF over van de Verenigde Staten. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry was bij de vergadering aanwezig. Kerry en Koenders spraken met collega’s uit andere landen over het de-radicaliseringsprogramma van Nederland. Koenders: ,,Als voorzitter kunnen we de ervaringen inbrengen die we in Nederland hebben. Het is gruwelijk, maar elke dag zien we hoe mensen worden aangetrokken door groeperingen die doden en verkrachten.”

Volgens Koenders heeft zijn collega Kerry Nederland zondag niet gevraagd deel te nemen aan de bombardementen in Syrië. Het mogelijk deelnemen aan actie in Syrië is een belangrijk onderwerp deze week tijdens de Algemene Vergadering in New York. Frankrijk heeft zondag haar eerste luchtaanvallen tegen militanten van terreurgroep Islamitische Staat (IS) uitgevoerd in Syrië. ,,De vluchtelingenstroom en het lijden moet ophouden, dat is het belangrijkste. De oplossing zit niet alleen in bombarderen. Nederland laat zich niet opjagen”, aldus de Nederlandse minister.

Kerry en Koenders spraken volgens de minister ook niet over de wens van de VS dat Nederland gevangenen uit Guantánamo Bay opneemt. De Amerikanen voerden dit voorjaar de druk op Nederland op. Daarop liet Nederland weten geen gevangenen in de samenleving op te nemen. Koenders: ,,John Kerry kent het standpunt van Nederland, en hij begrijpt dat ook heel goed.”

Door: ANP/Demet TV

28-09-2015