Volkswagen weer onderuit op beurs

De AEX-index in Amsterdam noteerde maandagmiddag weer dieprode cijfers. Ook elders in Europa gingen de graadmeters omlaag na de herstelrally op vrijdag. In Frankfurt kreeg Volkswagen weer een tik als gevolg van een nieuwe episode in het dieselschandaal.

De AEX-index op Beursplein 5 koerste kort na de openingsbel op Wall Street 1,8 procent lager op 415,04 punten. De MidKap daalde 1,4 procent tot 613,39 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen verloren tot 2,2 procent.

Volkswagen zakte op de Duitse beurs ruim 7,9 procent. Justitie in Duitsland is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar mogelijke fraude door Volkswagen en de mogelijke rol van de vorige week opgestapte topman Martin Winterkorn. De Duitse transportautoriteit KBA heeft Volkswagen tot en met 7 oktober gegeven om met een oplossing te komen voor het schandaal met dieselmotoren.

SBM Offshore

Op het Damrak was SBM Offshore een uitblinker, nadat het bedrijf had laten weten weer mee te mogen dingen naar orders van het Braziliaanse staatsolieconcern Petrobras. In de MidKap steeg de dienstverlener aan de olie- en gasindustrie 14,1 procent. SBM was een tijd uitgesloten van meedingen vanwege zijn vermeende rol in het corruptieschandaal rond het Braziliaanse bedrijf.

Galapagos (min 9,6 procent) zakte verder weg. Het biotechnologiebedrijf kelderde vrijdag al bijna 19 procent, nadat de Amerikaanse farmaceut AbbVie had laten weten geen licentie te nemen op het reumamiddel van Galapagos.

SABMillar

In Londen bereikte de koers van grondstofbedrijf Glencore (min 24,7 procent) een nieuw dieptepunt, na een negatief rapport van Investec. Ook de andere mijnbouwers als Anglo American (min 7,7 procent) en BHP Billiton (min 5,3 procent) stonden onder druk. In Amsterdam verloor staalproducent ArcelorMittal 6,8 procent.

SABMiller won 2,5 procent. ’s Werelds grootste bierbrouwer AB InBev (plus 0,1 procent) brengt mogelijk maandag zijn overnamebod uit op het moederbedrijf van Grolsch. Vodafone verloor 3,6 procent. De Britse telecomreus is niet langer in gesprek met Liberty Global, het moederbedrijf van Ziggo, over een mogelijke uitwisseling van bedrijfsactiviteiten.

De euro was 1,1158 dollar waard, tegen 1,1199 dollar bij het Europese slot op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie zakte 2,1 procent in prijs tot 44,77 dollar. Brentolie werd 2 procent goedkoper en kostte 47,64 dollar.

Door: ANP/Demet TV

28-09-2015