‘Laagopgeleide zwangere vrouw blijft roken’

Het lijkt erop dat het aantal laagopgeleide vrouwen dat rookt tijdens de zwangerschap relatief hoog blijft. Uit een door het Trimbos-instituut geanalyseerde steekproef dit jaar van TNO, blijkt dat 22 procent van de laagopgeleide vrouwen dagelijks heeft gerookt tijdens de zwangerschap. Bij hoogopgeleide vrouwen is dat 1 procent. Dit verschilt niet veel van cijfers van vijf jaar geleden.

De onderzoekgroep is te klein om harde conclusies uit de cijfers te halen, erkent een woordvoerster van het Trimbos. ,,Het signaal en het verschil zijn echter zorgwekkend. Dit zou betekenen dat er ieder jaar 15.000 baby’s worden geboren van wie de moeder is blijven roken.” Het Trimbos wil vervolgonderzoek doen naar het daadwerkelijk aantal zwangeren dat blijft roken.

Roken tijdens de zwangerschap verhoogt onder meer het risico op een te vroeg geboren of te lichte baby, sterfte rond de geboorte, aangeboren afwijkingen bij het kind en wiegendood. Ook kunnen er gevolgen zijn op latere leeftijd, zoals longproblemen en mogelijk ook gedrags- en leerproblemen.

29-09-2015

Door: ANP / Demet TV