Categories Nieuws Artikelen

‘Kindbruiden nu alleen te helpen bij onwil’

De overheid kan nu niet veel doen aan legale huwelijken van volwassen asielzoekers met minderjarige meisjes. Alleen als het meisje aangeeft dat ze niet wil of als er sprake is van dwang, kunnen instanties haar bescherming bieden.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (asielzaken) zei woensdag in de Kamer dat eerst de wet veranderd moet worden om dit soort huwelijken niet meer te erkennen. Die wijziging is al voorzien, maar de Eerste Kamer moet het wetsvoorstel nog behandelen en dat staat in november op de agenda. Op zijn vroegst gaat de wet dan begin 2016 in.

De Tweede Kamer wil dat de senatoren dit eerder doen, maar kan de Senaat niet dwingen. Ook willen de partijen dat in de tussentijd iets gebeurt voor de mogelijk tientallen getrouwde jonge meisjes in de huidige vluchtelingeninstroom in Nederland.

30-09-2015

Door: ANP/Demet TV