Categories Nieuws Artikelen

Vereniging Rembrandt betreurt besluit

De Vereniging Rembrandt is niet blij met het besluit van Nederland en Frankrijk om Rembrandts huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit samen te kopen. ,,We betreuren het dat niet beide schilderijen permanent naar Nederland komen”, zegt voorzitter Martijn Sanders. ,,In Nederland vertellen die schilderijen een verhaal van twee jonge mensen in de zeventiende eeuw, in het Louvre is dat veel minder het geval.”

Ook zitten er veel risico’s aan het gedeelde eigendom, zegt Sanders. ,,Wie gaat de werken transporteren, wie gaat ze restaureren en wie draait er op voor de kosten als een van de schilderijen beschadigd raakt? Naar mijn gevoel is om prestigeredenen geen goed besluit genomen.”

De Vereniging Rembrandt, die kunstaankopen door musea steunt, zou 5 miljoen euro bijdragen aan de aankoop. Die steun is nu waarschijnlijk van de baan. ,,We zouden alleen steunen als beide doeken naar Nederland komen”, verklaart Sanders. ,,Aan die voorwaarde wordt nu niet voldaan.”

30-09-2015

Door: ANP/Demet TV