Rutte niet eens met wijziging formatieproces

Koningin Beatrix moet haar rol blijven houden tijdens de formatie na de verkiezingen. Dat de Tweede Kamer het staatshoofd buitenspel zet, is geen verstandig besluit. Dat zei premier Mark Rutte (VVD) vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad.

Deze week werd duidelijk dat een meerderheid van de Tweede Kamer voortaan zelf de informateur wil aanwijzen. Dat zou moeten gebeuren in een debat dat ongeveer een week na de verkiezingen wordt gehouden. Nu gaan alle fractieleiders nog op bezoek bij de koningin, die vervolgens een informatieopdracht vaststelt en een informateur aanwijst.

Rutte wees erop dat dit geen zaak is van het kabinet, maar van de Tweede Kamer. Het parlement legt de nieuwe werkwijze vast door het reglement van orde te wijzigen. De regeringspartijen VVD en CDA en de oppositiepartijen ChristenUnie en SGP verzetten zich tegen het besluit. Het formatieproces heeft juist baat bij een onafhankelijke procesbegeleider, menen zij.

“Ik heb kennis genomen van de opvattingen van de coalitiepartijen. Daar ben ik het ook mee eens”, zei Rutte. “Het is geen verstandige wijziging van het reglement van orde.”

23 maart 2012, 13:47 
©novum