Rutte laat zich niet opjagen door Verbeet

Premier Mark Rutte (VVD) reageert laconiek op de aanmaning van de Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet (PvdA) om vaart te zetten achter de onderhandelingen in het Catshuis. “Ik heb van haar zorgen kennis genomen en daar laat ik het bij”, zei Rutte vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

“Ik hoop dat het proces in het Catshuis wel zo snel gaat dat we daardoor geen tijd verliezen om een aantal belangrijke zaken aan te pakken”, zei Verbeet vrijdag op BNR Nieuwsradio. “Ik hoop dat het heel gauw gaat zodat we in Nederland precies weer weten hoe het eraan toegaat en dat er gewoon weer gewerkt kan worden.”

Rutte herhaalde opnieuw dat hij zich niet laat verleiden om uitspraken te doen over de voortgang van het Catshuisberaad. Hij gaf aan daar zelf ook van te balen. “Ik vertel het liefste wat er gebeurt”, zei hij. Maar voor het belang van het proces is belangrijk dat radiostilte wordt betracht. “Ik zie geen andere oplossing.”

Door het vertrek van Hero Brinkman uit de PVV-fractie heeft de gedoogcoalitie niet langer een meerderheid in de Tweede Kamer. Daarom moet het onderhandelingsresultaat meer partijen dan alleen VVD, CDA en PVV overtuigen, zei vicepremier Maxime Verhagen (CDA) vrijdag na de ministerraad. En daarbij moet niet alleen worden gedacht aan de SGP. “Dat kan heel breed gaan”, zei Rutte.

De onderhandelingen in de ambtswoning van de premier worden vrijdag van 15.00 tot 19.00 uur voortgezet. Rutte, Verhagen en PVV-leider Geert Wilders zijn vrijdag drie weken bezig. Zij hebben nog ruim een maand te tijd. Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) zei donderdag dat de begrotingsplannen uiterlijk op 30 april moeten zijn ingeleverd bij Brussel.

23 maart 2012, 14:19 
© novum