Albayrak mag gegevens COA-commissie niet inzien

De in opspraak geraakte Nurten Albayrak krijgt geen inzage in het onderzoeksmateriaal van de commissie die het werkklimaat bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) onderzoekt. Dat heeft de rechtbank in Den Haag maandag in een kort geding bepaald. De motivering voor het vonnis wordt woensdag gepubliceerd.

De op non-actief gestelde directeur had het kort geding aangespannen omdat ze vond dat ze inzage moest krijgen in alle beschikbare informatie. Om goed gebruik te kunnen maken van haar recht op wederhoor, moet Albayrak volgens haar advocaat Anita Verbeek weten hoe de commissie aan bepaalde informatie komt.

Albayrak werd op non-actief gesteld in september, nadat de NOS op basis van anonieme bronnen had bericht over misstanden bij het COA. ‘Zonnekoningin’ Albayrak zou een schrikbewind voeren en er zou een angstcultuur heersen. Ook zou ze hebben gelogen over de hoogte van haar salaris.

Het gerechtshof in Den Haag oordeelde in januari dat Albayrak vanaf 1 maart weer aan het werk mocht. Haar terugkeer werd echter na overleg tussen Albayrak en het COA uitgesteld in afwachting van de resultaten van de onderzoekscommissie die het handelen van Albayrak onderzoekt. De commissie-Scheltema presenteert haar rapport naar verwachting later deze week.

26 maart 2012, 12:45
©novum