Obama en Erdogan gaan Syrische opstandelingen helpen

 
“De Amerikaanse president Barack Obama en de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan zijn het eens geworden over het sturen van ‘niet-dodelijke hulp’ aan de opstandelingen in Syrië. De rebellen krijgen onder meer communicatie-apparatuur.” dit meldt Elsevier


Om heel het gesprek te bekijken tussen Barack Obama en Recep Tayyip Erdogan: klik hier.

Parool.nl meldt: 
De twee leiders ontmoetten elkaar in Zuid-Korea, voorafgaand aan een top over nucleaire veiligheid. Turkije huisvest al veel vluchtelingen uit buurland Syrië.

De aankondiging is de meest openlijke steun van Amerika aan de rebellen, die momenteel in meerdere steden onder vuur liggen van regeringstroepen. Rhodes zei dat de levering van medische hulp en andere voorraden boven aan de agenda moeten staan bij een topbijeenkomst van Vrienden van Syrië op zondag 1 april in Istanbul.
Nederland geeft al langer financiële en technische hulp aan de Syrische oppositie, zodat die met laptops en communicatieapparatuur bijvoorbeeld toegang tot internet kunnen krijgen.
Ingrijpen in Syrië ligt gevoelig, omdat Rusland steun geeft aan de Syrische president Bashar al-Assad. De laatste tijd begint Rusland echter geduld te verliezen met het regime van Assad, dat alsmaar doorgaat met het bombarderen van de eigen bevolking. Bij het conflict zijn volgens de oppositie al ruim 9000 doden gevallen.