Ontuchtige nepdoctor hoort tien maanden eisen

Tegen een 57-jarige man uit het Friese Tijnje is maandag tien maanden gevangenisstraf geëist. De Fries heeft zich voorgedaan als medewerker van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en in die hoedanigheid lichamelijk onderzoek verricht bij twee vrouwelijke kennissen. Daarbij was volgens het Openbaar Ministerie in Leeuwarden sprake van verkrachting.

De verdachte had de vrouwen wijsgemaakt dat hij als medewerker van de RUG onderzoek deed naar spierspanning in het lichaam. Hij moest nog twee personen onderzoeken, anders zou hij zijn licentie kwijtraken.

Om de slachtoffers zover te krijgen dat ze zouden meewerken, had de man een folder met het logo van de RUG vervalst. In het document had hij zichzelf de titels dr. en drs. toebedeeld. De vrouwen werden vervolgens in hun eigen slaapkamer onderzocht. Op zoek naar de zenuwbanen en drukpunten in het lichaam zou de man ook de geslachtsdelen en de borsten van de vrouwen hebben aangeraakt.

Een paar weken later deed de Fries bij het eerste slachtoffer een tweede onderzoek. Het eerste onderzoek zou niet goed zijn gegaan. Er volgde zelfs een derde sessie: de verdachte had de vrouw verteld dat ze was uitverkoren voor een vervolgonderzoek. Uiteindelijk zou het bij deze vrouw tot seksuele handelingen zijn gekomen.

De man had het tweede slachtoffer verteld dat het onderzoek goed zou zijn voor de verwerking van haar verleden. Zelf had hij de slachtoffers tijdens de politieverhoren getypeerd als ‘beschadigde vrouwen’.

De man uit Tijnje, een dorpje in de buurt van Heerenveen, heeft tegen de reclassering gezegd dat hij de sterke behoefte had de vrouwen te helpen. Hij zou geen seksuele bedoelingen hebben gehad. Naast de onvoorwaardelijke straf eiste de officier van justitie tien maanden voorwaardelijke celstraf en reclasseringstoezicht.

Hoewel de zaak al behoorlijk oud is, het speelde zich af tussen 2006 en 2008 en er werd in september 2009 aangifte gedaan, kampen de slachtoffers nog steeds met de gevolgen. De een heeft last van nachtmerries, de ander heeft concentratieproblemen.

Een van de vrouwen schreef de rechtbank dat ze ‘van een goede vriendin een prooi’ was geworden. Beide slachtoffers eisen vijfduizend euro smartengeld. De officier denkt dat drieduizend euro een redelijk bedrag is.

De rechtbank in Leeuwarden doet over twee weken uitspraak.

26 maart 2012, 15:18
© Novum