Amsterdam de dupe van rekenregels bijstand

De gemeente Amsterdam krijgt 25 miljoen euro minder dan voorheen voor bijstandsuitkeringen. Dat komt door een nieuw rekenmodel, dat niet meer is gebaseerd op het daadwerkelijke aantal uitkeringsgerechtigden. Volgens een woordvoerster van de gemeente wil Amsterdam snel duidelijkheid van staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken).

,,Het nieuwe rekenmodel werkt dus niet goed”, zegt de woordvoerster. In dat nieuwe model wordt een aantal variabelen meegenomen zoals de bevolkingssamenstelling en de arbeidsmarkt. ,,Maar er komen resultaten uit die vooral voor grote steden niet stroken met de werkelijkheid.” Daarvoor was volgens haar al gewaarschuwd in diverse adviezen. ,,En we hebben niet zomaar een potje met 25 miljoen euro erin.”

Vorig jaar is een rekenmodel geïntroduceerd. Toen kreeg Amsterdam 23 miljoen euro minder. ,,Na veel protesten is het model aangepast, maar nu scheelt het ons nog meer.”

05-10-2015

Door: Demet TV/ANP