Dienstplicht naar 1000 euro

De Turkse minister-president Ahmet Davutoglu is op 3 oktober naar Duitsland gegaan voor een ontmoeting met Turken die daar wonen.

Davutoglu kondigde in Duitsland aan dat het afkoopbedrag van de Turkse dienstplicht verlaagd zou worden. Dat bedrag gaat van 6.000 naar 1000 euro, aldus Davutoglu. “Het wetsvoorstel voor het wijzigen van de afkoopbedrag van de dienstplicht ligt klaar,” zei Davutoglu in zijn toespraak. “Dat gaan we realiseren op 1 november”, waarmee Davutoglu doelt op de verkiezingsdatum in Turkije. 

Ook tijdens de vorige verkiezingen deed Turkije een handreiking richting Turken in Europa. (Zie hier) “Alles wat wij eerder hebben beloofd, gaan wij op zeer korte termijn realiseren”, zei Davutoglu in Dusseldorf.

Verder kondigde Davutoglu een “familie korting” aan voor vluchten naar Turkije met Turkish Airlines. Deze korting zou per 3 oktober in werking zijn getreden. De korting houdt in dat families die naar Turkije reizen 20 procent korting krijgen op hun vliegticket bij Turkish Airlines.

Ook is de verblijfsduur van buitenlandse voertuigen in Turkije verhoogd naar twee jaar. Dus wie met zijn Nederlandse auto naar Turkije reist, mag zijn auto gedurende twee jaar in Turkije gebruiken. Een soortgelijke verhoging is ook van toepassing op mobiele telefoons dat Europese Turken naar Turkije brengen. De gebruiksduur van buitenlandse mobiele telefoons is verhoogd van 1 naar 4 maanden.

Verder kondigde Davutoglu de opening van kleuterscholen in Duitsland aan. Dit om de Turkse taal “levende” te houden. Ook riep Davutoglu de Turken in Duitsland op om de Syrische vluchtelingen in Duitsland te helpen en hen te beschermen tegen vreemdelingenhaat.

04-10-2015

Door: Demet TV