Categories Nieuws Artikelen

Telecombedrijven laten wanbetalers met rust

Mensen die hun abonnementskosten niet betalen voor hun mobiele telefoon, worden met rust gelaten door incassobureau’s. Het gaat om abonnnementen met een zogenaamde gratis telefoon.

Dat komt door een uitspraak van de Hoge Raad. Die oordeelde onlangs dat mobiele providers geen abonnementen mogen verkopen waarbij de klant de telefoon zogenaamd gratis krijgt, aldus BNR.

“Iedereen weet dat je een abonnement koopt met een telefoon en dat je voor beide betaalt, maar tot op heden was niet inzichtelijk welk gedeelte van dat abonnement nu voor je telefoon was bestemd. Daarover heeft de Hoge Raad nu gezegd: omdat het niet inzichtelijk is, is zo’n overeenkomst vernietigbaar”, aldus advocaat Erik van Loon.

Veel telecombedrijven zijn boos en durven klanten met deze abonnementen die weigeren te betalen niet voor de rechter te slepen. Daarom laten ook incassobureau’s de klanten met rust en gerechtsdeurwaarders leggen geen beslag meer op bezittingen, aldus voorzitter Wilbert van der Donk van deurwaardersvereniging KBVG: “Sinds de uitspraak van de Hoge Raad vanaf midden vorig jaar gaat er geen enkele zaak meer naar de rechter. Telecomaanbieders zijn door de uitspraak van de Hoge Raad niet zeker of hun vordering wel slaagt. Als het niet bij de kantonrechter komt, komt het ook niet tot een vonnis en komen de zaken ook niet voor de ten uitvoerlegging bij de kantonrechter terecht, Aldus Van der Donk op BNR.

Hierdoor ontspringen wanbetalers de dans als zij niet betalen. Volgens BNR zouden bronnen bij de telecom- en incassosector rekening houden met afschrijvingen van tientallen miljoenen euro’s.

05-10-2015

Door: Demet TV