Opstootjes bij demonstratie Pegida

De betoging van de anti-islamitische organisatie Pegida in Utrecht is na aanvang vrijwel onmiddellijk ontaard in opstootjes. Tegendemonstranten kwamen langslopen toen de eerste toespraak was begonnen. Dat resulteerde meteen in duw- en trekwerk waarop de massaal aanwezige politie in actie moest komen. Politie te paard dreef de onruststokers uit elkaar en mensen stoven alle kanten op.

Niet veel later kon Lutz Bachmann, oprichter van Pegida in het Duitse Dresden, het woord nemen. Hij wees de menigte op de gevaren van de islam en de toevloed van vluchtelingen naar Europa. Het kost een hele hoop geld en de asielzoekers zijn economische vluchtelingen, zei hij.

Tussen de opstootjes door werd er ook een rookbom afgestoken. De politie is begonnen om de tegendemonstranten van het plein te verdrijven, zodat de twee groepen niet te dicht bij elkaar komen.

Aan de rand van de betoging vinden ondertussen verhitte discussies plaats tussen voor- en tegenstanders van Pegida terwijl van een balkon een moslimfamilie het gebeuren gadeslaat. Ondanks de moeite die de gemeente heeft gedaan om de betogingen uit elkaar te houden is een grote stoet Pegida-tegenstanders de bijeenkomst dicht genaderd. Mensen dragen spandoeken met leuzen daarop ‘Pegida Lafaards’ en ‘Pegida Fascisten’.

11-10-2015

Door: ANP/Demet TV