Burgemeester weigert Afghaan uit te zetten

Burgemeester van Giessenlanden Els Boot (PvdA) heeft maandag de politie verboden om medewerking te verlenen aan de uitzetting van de Afghaanse vluchteling Rafiq Naibzay. Zij maakt zich ‘ernstige zorgen’ om de dreigende uitzetting en vreest voor ‘rampzalige gevolgen voor het achterblijvende gezin’.

De 45-jarige Naibzay probeert al ruim veertien jaar een verblijfsvergunning in Nederland te krijgen. Zijn vier kinderen en hun moeder hebben wel een verblijfsvergunning. De moeder van de kinderen, van wie er twee minderjarig zijn, zou suïcidaal zijn. Volgens Boot heeft zij ‘intensieve zorg’ nodig van Naibzay.

Vrijdag kreeg de burgemeester een brief van minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) waarin hij aangaf geen aanleiding te zien om de Afghaanse man een verblijfsvergunning te geven. Anderen zouden volgens Leers prima in staat zijn om de zorg voor de ernstig zieke vrouw op zich te nemen. “De minister gaat niet in op de bijzonder ernstige psychiatrische risico’s bij het scheiden van het echtpaar Naibzay”, zo meldt Boot.

“We hebben nu echt alles geprobeerd. We hebben brieven geschreven, gesprekken gevoerd met de minister, het dorp heeft handtekeningen ingezameld en er ligt op dit moment ook nog een brief van de Giessenlandse gemeenteraad bij Leers”, stelt Boot.

“In de psychiatrische rapporten staat heel duidelijk hoe ernstig de situatie is. Ik ben als burgemeester gehouden aan mijn zorgplicht voor elke inwoner. Ik kan niet met de handen op de rug een dergelijk drama in mijn gemeente afwachten.” Boot wil de gevolgen van een uitzetting niet afwachten en heeft daarom besloten de politie te verbieden hieraan mee te werken.

26 maart 2012, 15:29
© Novum