Kamerlid Turkije: “U stelt de verkeerde vraag”

In het kader van de verkiezingen in Turkije heeft het Turkse Kamerlid Metin Kulunk een bezoek gebracht aan Nederland. Op de tweede dag van zijn bezoek ontmoette Kulunk de Turkse gemeenschap in Den Haag.

De ontmoeting met de 45-jarige Kulunk van de Ak-Partij vond met een vertraging van een uur plaats in Restaurant Bogazici in Den Haag. In zijn korte toespraak riep het Kamerlid de Turkse gemeenschap in Den Haag op om te gaan stemmen tijdens de verkiezingen.

Turkse dienstplicht

Het Kamerlid gaf ook antwoord op vragen over het afkoopbedrag van de Turkse dienstplicht. Turkse Nederlanders moeten hun Turkse dienstplicht afkopen voor een bedrag van 6 duizend euro. Als zij dat niet doen, moeten ze verplicht hun dienstplicht volgen. Op de vraag of het Kamerlid wat toe te voegen heeft op de toezeggingen van de Turkse premier Davutoglu hierover, zegt Kulunk: “Alles wat onze premier in aanloop naar de verkiezingen heeft gezegd gaat waarheid worden.” De Ak-Partij zou op dit moment bezig zijn met wetswijzigingen die het afkoopbedrag van de Turkse dienstplicht zouden moeten verlagen naar 1.000 euro.

Verkeerde vraag

Op de vervolgvraag van Demet TV-journalist Oktay Basaran of het afkoopbedrag ook verlaagd wordt als de Ak-Partij niet in zijn eentje gaat regeren, had Kulunk geen goed antwoord. “Hoe durft u mij dit te vragen? Het verlagen van het afkoopbedrag is onze verkiezingsbelofte. De Ak-Partij gaat na de verkiezingen winnen en in zijn eentje regeren. U stelt de verkeerde vraag.”

Het Kamerlid lijkt  zeker te zijn van een overwinning van de Ak-Partij, maar achter de schermen wordt wel degelijk rekening gehouden met een andere scenario. Met name dat de partij straks niet in zijn eentje meer kan regeren en toch een coalitie moet vormen. Tijdens de vorige verkiezingen heeft de Ak-partij ongeveer 35 procent van de stemmen in Den Haag gekregen. 

12-10-2015

Door: Demet TV