Vluchtelingen naar oude ministerie SZW

Ongeveer zeshonderd asielzoekers worden tijdelijk opgevangen in het oude ministerie van Sociale Zaken in Den Haag. Zij kunnen er tot de jaarwisseling blijven. Daarna moeten ze plaatsmaken voor mensen die al een verblijfsvergunning hebben en dus in Nederland mogen blijven, maar nog op zoek zijn naar een plek om zich te vestigen.

De gemeente Den Haag heeft dat dinsdag bekendgemaakt. Het gebouw naast station Laan van NOI staat sinds kort leeg. Het ministerie is verhuisd.

Ook op andere locaties in de stad komt plek voor mensen met een verblijfsvergunning, de zogeheten statushouders. ,,Er zijn mensen die geen statushouders in hun omgeving willen. Aan die wens kunnen en willen we niet tegemoetkomen. De noodzaak tot opvang beschouwt het college als een gegeven, aan ons allemaal de opdracht die taak zo goed mogelijk te vervullen”, meldt Den Haag.

Statushouders

Tussen nu en eind 2016 moet Den Haag een plek vinden voor 2390 statushouders. De gemeente schat dat enkele tientallen miljoenen euro’s kost en wil daarom extra geld van het Rijk.

In heel Nederland zoeken meer dan tienduizend statushouders een nieuw huis. In afwachting daarvan wonen ze nog in asielzoekerscentra. Als de statushouders de azc’s verlaten, komt er plek voor de nieuwe vluchtelingen die Nederland de laatste maanden binnenkomen.

13-10-2015

Door: ANP/Demet TV