Programmamakers: Kamer stem tegen Mediawet

Een aantal bekende Nederlanders roept de Tweede Kamer op om dinsdag tegen de nieuwe Mediawet te stemmen. Ze doen dat in een paginagrote krantenadvertentie. De ondertekenaars willen niet dat de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) zich direct gaat bemoeien met de inhoud van de programma’s.

,,De macht die de NPO met deze Mediawet krijgt, is een directe bedreiging van de redactionele vrijheid van omroepen en programmamakers”, zo staat in de oproep aan het parlement. ,,De omroepen zijn directe vertegenwoordigers van het publiek en staan in contact met hun leden, kijkers en luisteraars. Het is daarom van essentieel belang dat de omroepen zelf – samen met de achterban – de inhoud blijven bepalen van de programma’s.”

De oproep is ondertekend door zo’n 75 mensen, onder wie vooral presentatoren zoals Frits Spits, Rob Stenders, Margriet Vroomans en Aad van den Heuvel. Ook namen van acteurs onder wie Aart Staartjes en Huub Stapel staan vermeld evenals die van regisseurs, journalisten en bestuurders uit omroepwereld en politiek. En ook oud-schaatser Ard Schenk en generaal buiten dienst Peter van Uhm roepen de Kamerleden op tegen de Mediawet te stemmen.

13-10-2015

Door: ANP/Demet TV