Twee mensen vast voor afpersing Jumbo

Twee mensen zijn opgepakt omdat ze supermarktketen Jumbo zouden hebben afgeperst. Ze werden vrijdagavond gearresteerd in Groningen en zitten vast. Politie en Openbaar Ministerie geven dinsdag een persconferentie.

Bij twee Jumbo-vestigingen in Groningen, aan de Wilhelminakade en het Overwinningsplein, werden explosieven geplaatst. Een van de twee bommen ontplofte daadwerkelijk en beschadigde een raam. Een filiaal naast het Euroborgstadion werd ontruimd na een bommelding, maar daar werd niets gevonden. Een winkel in Zwolle kreeg een verjaardagskaartje met een beetje explosieve stof.

De politie had het publiek in augustus om hulp gevraagd. De dader werd toen omschreven als een man van twintig tot veertig jaar oud, afkomstig uit Groningen, die veel weet van explosieven en computersystemen. De afperser eiste een onbekende hoeveelheid bitcoins, een virtuele munteenheid.

Opluchting

Vanwege de dreiging werden andere Jumbo-filialen ook ontruimd toen daar verdachte pakketjes lagen. Zo leidde een piepende accu tot de ontruiming van een Jumbo in Rosmalen. In Nijmegen gebeurde dat ook. Na onderzoek bleek dat er geen sprake was van gevaar, maar van een bak aardappelsalade.

Eigenaar Derk-Jan Pestman van het Jumbo-filiaal aan het Groningse Overwinningsplein, waar in mei een explosief afging, reageert opgelucht. ,,Het is goed dat er nu eindelijk ontwikkeling in de zaak zit. Maar feit blijft: het zijn verdachten. Er is nog niets zeker”, nuanceert hij. Pestman werd al eerder op de hoogte gebracht van de aanhoudingen. Wanneer dat was, wil hij niet kwijt. Hij heeft zijn personeel nog niet geïnformeerd. ,,Daar wilde ik mee wachten tot er meer ontwikkelingen zijn.”

Volgens Pestman was er afgelopen maanden nauwelijks sprake van onrust onder zijn medewerkers. ,,Dat kwam ook doordat de politie een extra oogje in het zeil hield. Dat nam al veel onrust weg.”

13-10-2015

Door: ANP/Demet TV