Kiesraad akkoord met referendum

Het actiecomité GeenPeil heeft ruimschoots voldoende handtekeningen verzameld voor een referendum over een omstreden samenwerkingsverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne. Dat oordeelde de Kiesraad woensdag.

De uitkomst van het referendum gaat als advies naar de regering. De initiatiefnemers vergaarden 427.939 geldige handtekeningen om de volksraadpleging af te dwingen, ruim meer dan de vereiste 300.000.

De Kiesraad controleerde de geldigheid van de verzoeken met een steekproef. In totaal waren ruim 472.000 handtekeningen ingediend.

De actievoerders van GeenPeil stellen dat ,,Brussel en Den Haag met een democratisch tekort kampen”. Zij hopen dat met een referendum ,,een hernieuwd debat zal opbloeien over onze democratie, onze volksvertegenwoordiging en over de uitbreidingsdriften van de Europese Unie.”

14-10-2015

Door: ANP/Demet TV