Opvang vluchtelingen in ruil voor visumvrij reizen

De Europese Unie gaat Turkije 3 miljard euro geven voor de opvang van vluchtelingen. Ook gaat Europa de visumplicht voor Turken die naar Europa willen reizen versneld afschaffen. Dat zou misschien al vanaf 2016 kunnen.

In ruil daarvoor gaat Turkije vluchtelingen die naar Europa willen reizen tegen houden. Over deze deal is donderdag een conceptakkoord gesloten met Turkije.

Op dit moment vangt Turkije ongeveer 2,2 miljoen vluchtelingen op en de opvang heeft Turkije tot nu toe 7 miljard euro gekost. Dit terwijl Europa de toestroom van enkele duizenden vluchtelingen niet alleen aan kan en daar de hulp van Turkije voor nodig heeft.

Zondag brengt de Duitse bondskanselier Merkel ook een bezoek aan Turkije. Naar verwachting zullen de leiders ook deze kwestie bespreken. Feit is wel dat Merkel die gesprekken aan moet gaan in de wetenschap dat een akkoord met Turkije veel belangrijker is voor Europa dan voor Turkije. Want waarom zou een land die de afgelopen jaren economische alleen maar sterker is geworden, dat het  inmiddels de zevende grootste economie van Europa is zo graag visumvrij willen reizen?

15-10-2015

Door: Demet TV