CDA: niet verder met EU-lidmaatschap Turkije

Het is ,,absoluut onwenselijk” om het proces van toetreding van Turkije tot de Europese Unie nieuw leven in te blazen. De onderhandelingen daarover waren vastgelopen en moeten niet om politieke redenen weer worden opgepakt.

Dat schrijven CDA-leider Sybrand Buma en CDA-Europarlementariër Esther de Lange vrijdag in een opiniestuk op de website The Post Online. Ze reageren op plannen van de Europese Commissie. Die wil de onderhandelingen met Turkije weer oppakken, als onderdeel van een gezamenlijk plan om de vluchtelingencrisis aan te pakken.

Buma en De Lange zijn daar op tegen. ,,Als Europa namelijk weer omwille van de realpolitik toetredingsdiscussies gaat voeren, dan hebben wij niets geleerd uit het verleden. We hebben in het verleden gezien dat de Europese uitbreiding soms sneller is gegaan dan verantwoord was.”

Het CDA is weliswaar tegen toetreding van Turkije tot de EU, maar Europa heeft op dit moment Turkije hard nodig bij het oplossen van de vluchtelingencrisis. Europa wil de toetreding van Turkije versnellen en visumvrij reizen mogelijk maken in ruil voor opvang van vluchtelingen in Turkije. 

16-10-2015

Door: ANP/Demet TV