CBP doet onderzoek naar brief Davutoglu

Volgens het College bescherming persoonsgegevens moet de AK-partij vertellen hoe zij aan de duizenden privégegevens van Turkse Nederlanders zijn gekomen. Veel Turkse Nederlanders kregen vorige week op hun thuisadres een brief van premier Datuvoglu waarin zij werden gevraagd om op de AK-partij te stemmen.

De brief van de premier leidde op social media tot veel kritiek. Met name de tegenstanders van de partij vinden dat de partij onwettig heeft gehandeld en de privégegevens van mensen heeft geschonden. 

Ook de Socialistische Partij heeft zich inmiddels met de brieven bemoeid en Kamervragen gesteld aan minister Koenders van Buitenlandse Zaken. SP-Kamerlid Sadet Karabulut wil weten of Koenders het wenselijk vindt dat politieke partijen toegang hebben tot privégegevens van Turken in Nederland om die voor verkiezingsdoeleinden in te zetten. Omdat persoonlijke adresgegevens van Turkse Nederlanders is gebruikt, gaat het College bescherming persoonsgegevens nu bekijken of de brieven in strijd zijn met de privacywet. “Het is niet vreemd dat mensen zich afvragen hoe hun NAW-gegevens zijn beland bij een politieke partij in Turkije,” aldus CBP-voorzitter Jacob Kohnstamm in AD.

Volgens de Wet Bescherming Persoonsgegevens is het verboden om adressen van burgers te gebruiken voor zaken waar zij niet om hebben gevraagd. Daarom doet het CBP een brief de deur uit waarin zij om meer informatie vragen. Naar welke organisaties deze brief is gestuurd wil het CBP niet zeggen, maar er zijn in Nederland helemaal niet zoveel organisaties die beschikken over de adresgegevens van Turkse Nederlanders. Daarom is het voor de hand liggend dat de brief om zijn minst is gestuurd naar de Turkse Consulaat in Nederland en de Turkse Diyanet. 

Ook veel positieve reacties

Hoewel sommige mensen zich druk maken om de brief van de AK-partij moet ook gezegd worden dat het overgrote deel van de Turkse gemeenschap juist blij is met de brief. Dat blijkt uit de duizenden reacties op social media. “We zijn vereerd met de brief” roepen veel Turken die zeer te spreken zijn met de aandacht.

20-10-2015

Door: Demet TV