Handel met China levert Nederland flink meer op

China wordt steeds belangrijker als handelspartner voor Nederland. De export naar dit land waaraan koning Willem-Alexander over een paar dagen een staatsbezoek brengt, leverde Nederland vorig jaar wel 4,4 miljard euro op. Dat is fors meer dan tien jaar eerder, toen de handel met China nog 1,6 miljard euro opleverde, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Nederlandse bedrijven importeren onder meer grondstoffen om er producten voor China van te maken, zoals aardolie voor de productie van kunststof. Ook is sprake van wederuitvoer: bedrijven kopen bijvoorbeeld medicijnen in de Verenigde Staten om door te verkopen aan het Aziatische land.

Vooral de zakelijke dienstverlening, groot- en detailhandel en de industrie profiteren van de Nederlandse handel met de op een na grootste economie ter wereld. Het CBS heeft berekend dat deze uitvoer vorig jaar goed was voor 62.000 Nederlandse banen. Het gaat dan om banen bij de exporteurs zelf, maar ook bij toeleveranciers, zoals bijvoorbeeld een accountant die de boeken controleert van een fabriek die naar China exporteert.

22-10-2015

Door: ANP/Demet TV