‘Voormalig CDA-leider Aantjes overleden’

Voormalig leider van het CDA Willem Aantjes is donderdag overleden. Dat heeft zijn familie aan het ANP bevestigd.

 

Aantjes (92) was van 1959 tot 1978 lid van de Tweede Kamer, eerst namens de ARP en daarna voor het CDA. Onder zijn leiding gingen de ARP, de KVP en de CHU samen verder als één partij, het CDA.

 

De politicus trad in 1978 af na belastend rapport van het toenmalige Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie (RIOD). De instelling concludeerde dat Aantjes bij de Waffen-SS had gezeten en geen gevangene was geweest, zoals de beschuldigde zelf beweerde.

 

Kampeerraad

 

Een dag na de bekendmaking van de conclusies keerde de CDA-fractieleider de politiek de rug toe. Latere onderzoeken lieten zien dat Aantjes wel degelijk had geweigerd zich bij de Waffen-SS aan te sluiten.

 

Na de politiek werd hij voorzitter van de Kampeerraad. Andere officiële functies heeft hij niet meer bekleed.

 

Hij bleef erg betrokken bij de politiek van het CDA. Hij keerde zich onder meer tegen de gedoogconstructie die VVD en CDA aangingen met de PVV. De partij van Geert Wilders was volgens hem niet democratisch.

22-10-2015

Door: ANP/Demet TV