Categories Nieuws Artikelen

Rutte waarschuwt voor einde samenwerking EU

De vluchtelingencrisis vormt een risico voor de Europese samenwerking. Daarom moeten de Europese buitengrenzen beter worden bewaakt. Ook moeten asielzoekers beter over de Europese Unie worden verdeeld.

Dat stelde premier Mark Rutte zaterdag in Den Haag op de Europadag van zijn partij, de VVD. Geen onderwerp vereist zo’n dringende aandacht als de massale toestroom van migranten, zei Rutte. Volgens hem vormt het probleem de grootste uitdaging van de Europese Unie. ,,Het zou zelfs het weefsel van onze samenwerking kunnen doen wegscheuren”, aldus de premier.

Als EU-lidstaten er niet in slagen de buitengrenzen correct te controleren, ondermijnt dat het vrije verkeer en de open grenzen tussen de landen, aldus Rutte. De lidstaten moeten de maatregelen uitvoeren die gezamenlijk zijn besloten, zei de premier. Als een land daar niet in slaagt, ,,moeten we reageren en zo’n land helpen, zoals bijvoorbeeld Griekenland.”

Tusk

Rutte sprak in het Engels omdat Europees president Donald Tusk aanwezig was. Ook de Pool benadrukte de noodzaak om de Europese buitengrenzen te versterken. ,,Niet om van Europa een ontoegankelijk fort te maken, maar om Europese waarden als solidariteit en vrijheid te beschermen.”

De liberale politicus sprak voor de eerste keer op een partijbijeenkomst sinds hij eind vorig jaar Europees president werd. Tusk was ook in Den Haag voor overleg over het Nederlandse voorzitterschap van de EU, dat op 1 januari begint.

25-10-2015

Door: ANP/Demet TV