Kabinet verliest hoger beroep om afluisteren

De rechter in Den Haag heeft ook in hoger beroep bepaald dat de geheime diensten AIVD en de MIVD geen telefoongesprekken mogen afluisteren waar een advocaat aan deelneemt. Dat mag alleen als er onafhankelijk toezicht op is, maar dat ontbreekt. Als dit er niet binnen enkele maanden alsnog is, moet de overheid stoppen met het afluisteren.

Het kabinet was in beroep gegaan tegen de uitspraak in de afluisterzaak, die was aangespannen door advocaten van het Amsterdamse kantoor Prakken d’Oliveira. Eerder bleek dat de AIVD communicatie tussen advocaten van het kantoor en hun cliënten had afgetapt.

Het kabinet heeft laten weten een vorm van onafhankelijke toetsing in te willen stellen, maar was het niet eens met het oordeel van de rechter dat de overheid onrechtmatig heeft gehandeld. Ook is het volgens het kabinet niet mogelijk om binnen zes maanden een onafhankelijke controle in te stellen. Het gerechtshof Den Haag heeft dat dinsdag van tafel geveegd.

27-10-2015

Door: ANP/Demet TV