Palestijnse leider Abbas op bezoek bij Rutte

De Palestijnse president Mahmoud Abbas is deze week in Den Haag voor overleg met premier Mark Rutte. Dat gebeurt in het kader van het zogenoemde samenwerkingsforum waarin Nederland, Palestina en Israël op een reeks terreinen samenwerken.

Het was oorspronkelijk de bedoeling dat Abbas samen met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in Nederland zou zijn. Agendatechnische problemen zouden dit hebben verhinderd. De relatie tussen Israël en de Palestijnen is de afgelopen weken verder verslechterd.

Abbas komt samen met onder anderen premier Rami Hamdallah en minister Riad Malki van Buitenlandse Zaken. Tientallen Palestijnse zakenlieden reizen in hun gevolg mee. Donderdag overlegt Rutte met de Palestijnse delegatie. Ook wordt de president door de koning op paleis Noordeinde ontvangen.

Israël

De samenwerkingsfora bestaan sinds 2013 en zijn bedoeld om de banden tussen Nederland en Israël en Palestina te versterken. Dit zijn terugkerende bijeenkomsten met mensen uit het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en wetenschappers.

De fora zijn een voortvloeisel uit de Nederlands-Israëlische Samenwerkingsraad van het kabinet Rutte-I om de band met Israël te intensiveren. Gedoogpartner PVV was daar een groot voorstander van. Door de val van het kabinet belandde dit initiatief in de ijskast. Het tweede kabinet van Rutte omarmde het idee ook, maar tegelijk werd besloten om de relatie met de Palestijnen aan te halen. Dat wilde de PvdA. De samenwerkingsraad met Israël veranderde in een samenwerkingsforum met Israël en de Palestijnen.

27-10-2015

Door: ANP/Demet TV