Ambassadeur op het matje, hoe terecht is dat?

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken heeft de Turkse ambassadeur op het matje roepen. Zij hebben elkaar vandaag aan het einde van de middag al gesproken. Koenders heeft de Turkse ambassadeur op het matje geroepen omdat de AK-partij de Turkse gemeenschap in Nederland een brief heeft gestuurd met het verzoek om op de AK-Partij te stemmen. Maar hoe terecht is het dat de Turkse ambassadeur hiervoor op het matje wordt geroepen?

In de brief van Davutoglu valt ons op dat er een logo te vinden is van de Turkse AK-partij. In de brief vraagt Davutoglu namens de leider van de AK-partij aan Turkse Nederlanders om op zijn partij te stemmen. Dat doet hij vanuit zijn functie als partijleider. Dat Davutoglu tevens de premier van Turkije is, verandert niets aan het feit dat de brief names de AK-partij is geschreven. 

Maar sinds wanneer wordt een ambassadeur op het matje geroepen door het doen en laten van een politieke partij? En hoe vaak is de Nederlandse ambassadeur in Turkije of Marokko op het matje geroepen vanwege de uitspraken van Geert Wilders? 

30-10-2015

Ingezonden stuk door: Muharrem Yilmaz