Categories Nieuws Artikelen

Erdogans AK-partij boekt overwinning

UPDATERuim 99 procent van de stemmen zijn geteld. De AK-partij is de winnaar van de verkiezingen. De Koerdische HDP blijft boven de kiesdrempel van 10 procent. De AK-Partij haalt in totaal 316 zetels en mag daarmee straks in zijn eentje regeren.

AK-Partij: 316 zetels 

CHP: 134 zetels 

MHP: 41 zetels 

HDP: 59 zetels

—-

Voorlopige uitslagen van de Turkse parlementsverkiezingen van zondag geven president Recep Tayyip Erdogan van de partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AK) uitzicht op een grote overwinning. 

Nadat 42 procent van de stemmen is geteld, zou de AK op 53,8 procent van de stemmen staan. De belangrijkste oppositiepartij, de Republikeinse Volkspartij (CHP) krijgt vooralsnog een vijfde van de stemmers achter zich.

De links-radicale pro-Koerdische HDP haalt naar het zich laat aanzien net als bij de vorige parlementsverkiezingen in juni de hoge kiesdrempel (10 procent van de stemmen). De HDP zou kunnen rekenen op ruim 11 procent, meldde tv-zender TRT.

UPDATE: Veel hangt af van de vraag of de HDP wel of niet onder de grens van 10 procent zal eindigen. Om 17:39 (Nederlandse tijd) staat de partij op 10,3% op basis van 76,2 procent van de getelde stemmen.

01-11-2015

Door: ANP/Demet TV

Volg hier live onze verkiezingsuitslagen