Ziya G. niet aanwezig op proces

Het inhoudelijke proces tegen drie mannen die worden verdacht van betrokkenheid bij de liquidatie van vastgoedman Willem Endstra op 17 mei 2004, is maandag begonnen bij de rechtbank in Amsterdam. De Rus Namik Abassov die het Openbaar Ministerie ervan verdacht daadwerkelijk Endstra te hebben doodgeschoten, staat niet terecht; hij is in maart 2012 in zijn cel overleden aan een hersenbloeding.

De drie moeten zich ook verantwoorden voor de poging om de zakenvriend van Endstra, David Denneboom, te vermoorden. Hij was bij Endstra toen die werd doodgeschoten en Denneboom raakte toen zwaargewond.

De drie hebben vooraf de situatie verkend en geobserveerd als voorbereiding voor de moordaanslag op Endstra, stelt het OM. Ze zouden vluchtauto´s hebben geleverd en op de uitkijk hebben gestaan rond de liquidatie voor het kantoor van Endstra in Amsterdam.

Turkije

Een van de verdachten, Ziya G., is niet komen opdagen. Hij verblijft in Turkije.

In het moordonderzoek werden in 2006 de verdachten Ali N. en Özgur C. die nu terechtstaan, opgepakt. Omdat de bewijsgaring tegen hen stagneerde, kwamen zij weer op vrije voeten. Ziya G. is tot dusver voortvluchtig gebleven.

Holleeder

Endstra werd toen hij werd doodgeschoten verdacht van witwassen. De zakenman werd ‘de bankier van de onderwereld’ genoemd. Hij had onder meer contact met Willem Holleeder. Die heeft inmiddels een gevangenisstraf uitgezeten voor afpersing van Endstra en anderen.

Het OM verdenkt Holleeder ervan opdracht te hebben gegeven Willem Endstra en anderen te vermoorden. Onderzoek hiernaar loopt nog. Holleeder zit hiervoor in voorarrest.

02-11-2015

Door: ANP/Demet TV