Mobiel dataverbruik ‘explosief’ toegenomen

Het dataverbruik op smartphones en tablets is afgelopen kwartaal met bijna een derde toegenomen. Dat komt doordat de consument dankzij snel mobiel internet (4G) en de grotere databundels die telecomproviders aanbieden, inmiddels zonder problemen televisie kan kijken op zijn mobieltje.

Bezitters van mobieltjes en tablets joegen er het tweede kwartaal in totaal 27,5 miljard MB aan mobiele data doorheen, tegen ‘slechts’ 21 miljard MB in de eerste drie maanden van het jaar. Dat verbruik staat gelijk aan het downloaden van tientallen miljoenen films, aldus de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in een maandag gepubliceerd rapport.

4G is volgens de ACM veruit de belangrijkste aanjager van de ,,explosieve groei” van het dataverkeer. Meer dan de helft van het totale datavolume verloopt via deze technologie. De toezichthouder gaat ervan uit dat de sterke groei voorlopig aanhoudt. Pas komend voorjaar hebben alle aanbieders in ons land hun 4G-netwerk uitgerold.

De ACM stelt verder vast dat kabelbedrijven, met name Ziggo dat gefuseerd is met UPC, op het gebied van vaste aansluitingen terrein verliezen. Daarvan profiteren met name aanbieders van glasvezelverbindingen.

02-11-2015

Door: ANP/Demet TV