Turkije niet in Nederlandse lijst met veilige landen

Asielzoekers die vanuit de westelijke landen van de Balkan in ons land komen, zullen in de nabije toekomst eerder terug moeten. Albanië, Bosnië en Herzegovina, Kosovo, Macedonië, Montenegro en Servië komen op een nationale lijst van veilige landen. Daardoor kunnen asielzoekers die daar vandaan komen, niet langer in ons land blijven om hun beroep af te wachten tegen afwijzing voor verblijf. Maar vreemd genoeg geldt dit niet voor Turkije.

Dat valt op te maken uit een brief van staatssecretaris Klaas Dijkhoff aan de Tweede Kamer. De nationale lijst is opgesteld in afwachting van een Europese.

Op de Nederlandse lijst van veilige landen staat Turkije ,,vooralsnog” niet, al kan het land volgens de brief in individuele gevallen al wel als veilig worden bestempeld. Nederland wil echter de ,,bredere migratiediscussie tussen de EU en Turkije” afwachten.

04-11-2015

Door: ANP/Demet TV